Ove godine sam imala puno paradajza, rodio je kao nijedne godine, ali nije imao šanse da sazre. Ove godine nismo ni imali leto u smislu te reči. Proleće i leto su bili ispunjeni dnevnim kišama i niskim temperaturama. 25.XII.2011 je bilo 13 stepeni, sunčano i bez snega. Tužna beše 2012
Nu har jag plockat in tomaterna, för det börjar bli kallt om nätterna. Jag har aldrig haft så mycket gröna tomater förut. Jag låter dem ligga i köksfönstret och mogna ett tag. Mot slutet blir det nog en marmelad på gröna tomater. Den är god till ost mm. Och jag måste ge en ny chans till mina tomater 2013 ...
12-15 paradajza
1 grančica celera
10 zrna bibera
1 štapić rena
2 dl sirćeta
8 dl vode
2 kašičice soli
Priprema
1. Zeleni paradajz očistite od peteljki i probarite u ključaloj vodi pet-šest minuta, zatim ga izvadite i odmah potopite u hladnu vodu na minut-dva. 2. Kad se paradajz ocedi, ređajte ga u tegle. Dodajte list celera, biber i štapiće rena. 3. Nalijte blagim sirćetom, dodajte dve kašičice soli, povežite duplim celofanom i ostavite na hladnom.
kanelstång ger också god smak till de syltade tomaterna.
Ingredienser:
Syltade gröna tomater
- 1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
- 2 liter vatten
- 1 msk salt
- INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER: 2 dl ättiksprit (12 %)
- 3 dl vatten
- 2,5 dl socker
- 1 tumme färsk ingefära
- 3 kryddnejlikor
- 7 vitpepparkorn
- 1 kanelstång (valfritt)
Tillagning:
- Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
- Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt rinna av i durkslag.
- Sterilisera burken eller burkarna du ska använda genom att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem.
- Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
- Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter. Det gör inget om de går sönder i skalet. Stora tomater kan du koka in i halvor och mosa sönder till en mer marmeladlik röra.
- Ta upp tomaterna och lägg dem i burken eller burkarna.
- Låt lagen koka upp och koka i några minuter. Häll över tomaterna. Sätt på lock direkt och sätt att svalna. Förvara mörkt och svalt. Inlagda tomater håller sig i ett år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
thank you for your opinion