lördag 28 juli 2012

Grašak

Mahunarka koja je dostupna stalno,
ako ne u svežem, onda u zamrznutom ili sušenom obliku,
u pslednje vreme privukla je pažnju nutricionista.
Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima grašak kosti čini snažnijim i zdravijim, što sprečava nastanak osteoporoze. Mahuarke su biljke koje, kao što im ime kaže, plod „kriju" u mahuni. Kikiriki, pasulj, boranija, grašak, soja, sočivo, bob, leblebija, predstavnici su ove vrste biljaka koji se najviše koriste u ishrani ljudi. Retka mahunarka koja se kuva kao povrće. Sve je vrlo ukusno.
- svež grašak - dostupan je od proleća pa sve do kasne jeseni, a u preostalom delu godine, ova namirnica često je na trpezama zahvaljujući tehnologiji zamrzavanja ili sušenja.
Grašak je odličan saveznik u borbi protiv bolesti jer je prepun hranljivih i visokovrednih materija. Predstavlja izvor značajnih količina čak osam vitamina, sedam minerala, ali i vlakana i proteina.
Osim toga što se od njega može spraviti više veoma ukusnih jela,*u grašku ima više materija korisnih za održavanje zdravlja kostiju. Bogat je izvor vitamina K, od kojeg deo ljudski organizam pretvara u vitamin K2, koji opet aktivira osteokalcin - jedan od osnovnih proteina kostiju.
Uz pomoć ovog nekolagenskog proteina molekuli kalcijuma ostaju u unutrašnjosti kosti. Zbog toga je nivo vitamina K2 veoma važan i bez njega je ugrožena mineralizacija kostiju.
Budući da je grašak odličan izvor folne kiseline i vitamna B6 koji utiču na smanjenje nivoa homocisteina, supstance koja nastaje u procesu metabolizma, a ugrožava normalno povezivanje kolagena i strukturu kosti, te stvara uslove za nastanak osteoporoze, nutricionisti ističu da trebalo da se na trpezi nađe u proseku makar jednom nedeljno tokom sezone.
Rezultati jedne studije pokazali su da je kod žena u periodu nakon menopauze kod kojih nije zabeležen manjak folne kiseline, nivo homocisteina moguće smanjiti jednostavnim unosom namirnica bogatih ovom važnom kiselinom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

thank you for your opinion