Krusbäret är släkt med vinbäret, men bären är dock större och till färgen antingen röda, gula eller gröna vid mognad.
Bäret är i idag ett mer eller mindre bortglömt bärslag, speciellt för färskkonsumtion. I andra länder inom EU speciellt i England, men även i Tyskland så är det vanligt att hitta krusbär som dessertbär i livsmedelskedjornas fruktdiskar, då speciellt den röda sorten.
Krusbär växer vilt framför allt i de södra delarna utav Skandinavien, men kan även odlas längre norrut. Bären mognar i mitten utav juli...
och finns bara under några veckor. Det finns otaliga varianter utav krusbär i odling, i olika färger och former.
Krusbäret är släkt med vinbäret, men bären är dock större och till färgen antingen röda, gula eller gröna vid mognad. Bäret är i idag ett mer eller mindre bortglömt bärslag, speciellt för färskkonsumtion. I andra länder inom EU speciellt i England, men även i Tyskland så är det vanligt att hitta krusbär som dessertbär i livsmedelskedjornas fruktdiskar, då speciellt den röda sorten.
Utseende
Krusbärsbladen utvecklas många gånger redan i april och de är 3-5-flikiga, lite naggade, mjukhåriga med en glänsande ovansida. Blommorna kommer någon månad senare i blomställningar i 1-3 blommor. Blommans botten är klockformig och har rödaktiga foderblad och mindre vitgula kronblad på klockans kant. Blommorna är femtaliga med 5 ståndare och blomningen brukar inträffa i maj-juni. Bären brukar först mogna i juli. Det finns en hel del olika krusbärssorter vilket gör att bären kan ha olika storlek, form och färg. De kan t.ex. vara gröna, gröngula eller röda. En del krusbär är håriga, medans andra är blanka och kala. Bären innehåller sockerarter och citron-, vin- och äppelsyra.
Incabär är ett annan surt bär.
5 olika sätt att använda krusbär på
Saft, sylt, kompott, kräm och även som bärvin
Saft, sylt, kompott, kräm och även som bärvin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
thank you for your opinion